Piernikowa Pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiane przez dzieci:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt piernikowy:

    4 jaja
    niepełna szkl cukru
    1 szkl mąki
    czubata łyzeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do pierników

    Masz śmietanowa:

    330 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1 cukier wanilinowy
    1 czubata łyżka cukru pudru

    Polewa czekoladowa:

    1 tabliczka czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka

Piernikowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja, cukier ubijać mikserem do konsystencji gęstej śmietany,
    dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao.
    wylać na blaszkę piec 15- 20 min. w wcześniej nagrzanym piekarniku.

    Masa serowa:

    Śmietanę ubić z cuk-
    rem i cukrem wanilinowym, do ubitej na sztywno śmietany dodać serek
    mascarpone chwile zmiksować.

    Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie części,

    Tak przygotowaną masę wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.

    Polewa:
    Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko.
    Gorącą wylewamy na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy