Piernikowa rolada z śmietana i delicjami

0 (0 ocen)

W Wigilię w południe uświadomiłam sobie,że nic piernikowego nie mam i wtedy wpadłam na pomysł,żeby zrobić taka roladę i w ciągi niecałej godziny była gotowa, Jest prosta, elegancka i przepyszna, zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 szklanki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    200 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka cukru pudru
    4 delicje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c7swp4 1. Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok
  • image-23ayk6h 2. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia.
  • image-03x2dfv 3. Przełożenie: Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Dodać zesty ze skórki pomarańczowej i wymieszać.
  • image-1c6d57g 4. Rozsmarować na biszkopcie i ułożyć delicje. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić na plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować