Mufinkowe pierniczki koniecznie muszą znaleźć się na świątecznym stole, szczególnie jeżeli do tego stołu zasiądą dzieci - będą nimi zachwycone! W moim domu piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek.
Piernikowe mufinki z choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Następnie mikser odłożyć a do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika i powidła, delikatnie wymieszać i na końcu dodać mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do natłuszczonych foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach.
Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zabarwiamy zielonym barwnikiem. Następnie masę przelewamy do woreczka (najlepiej strunowego) robimy małą dziurkę i na paluszku rysujemy choinkę. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła dekorujemy posypką.
Gotowe choinki wybijamy w mufinki wcześniej posypane cukrem pudrem.
Komentarze