Piernikowe mufinki z choinką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mufinkowe pierniczki koniecznie muszą znaleźć się na świątecznym stole, szczególnie jeżeli do tego stołu zasiądą dzieci - będą nimi zachwycone! W moim domu piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na około 30 mufinek:

    4 jajka

    2 1/2 szklanka mąki tortowej

    1 szklanka mleka

    1 1/2 szklanki cukru

    1/2 kostki margaryny

    4 łyżki powideł

    2 łyżki kakao

    2 łyżki miodu

    2 łyżeczki sody

    1 opakowanie przyprawy do piernika

    cukier puder do pospania



    Choinki:

    1/2 tabliczki białej czekolady

    Posypka kolorowe mini piegi

    paluszki

    zielony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Choinki Dodatki

Piernikowe mufinki z choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • choinki 1. Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.



    Białka należy ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Następnie mikser odłożyć a do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika i powidła, delikatnie wymieszać i na końcu dodać mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do natłuszczonych foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach.



    Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zabarwiamy zielonym barwnikiem. Następnie masę przelewamy do woreczka (najlepiej strunowego) robimy małą dziurkę i na paluszku rysujemy choinkę. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła dekorujemy posypką.



    Gotowe choinki wybijamy w mufinki wcześniej posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować