piernikowe bajaderki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł na świąteczne słodkości. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    na piernik:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    125 g margaryny
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    dodatkowo:
    3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu
    3 łyżki posiekanych orzechów
    3 łyżki kandyzowanych skórek
    3 łyżki miękkie marmolady
    1,5 tabliczki czekolady deserowej
    3 łyżki mleka
    kolorowe posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Trufle Bajaderka

Piernikowe bajaderki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce
  • 2. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować