Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Średni

tradycyjne pierniczki prezentowane w postaci choinek

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier kryształ: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 200 gramów
    - miód płynny: 0.5 szklanki
    - tarta skórka z cytryny: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - przyprawa do piernika: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 50 gramów
    - kolorowe perełki: 1 opakowanie
    - lukier biały: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe chpinki 1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, następnie z jajkami i skórką z cytryny, dodać miód. Oddzielnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Połączyć ze zrobioną wcześniej masą. Tak przygotowane ciasto schłodzić. Podzielić na części, rozwałkować, wykrawać elementy choinek. Piec w piekarniku na złotomiodowy kolor w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut.
  • Piernikowe choinki 2. Używając białego lukru jako spoiwa dekorować gwiazdki kolorowymi perełkami.
  • Piernikowe choinki 3. Układamy kolejne piętra choinki.
  • Piernikowe choinki 4. Podobnie na lukrze przyklejamy płatki migdałów.
  • Piernikowe choinki 5. I kolejna choinka w montażu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować