Piernikowe choinki

4.5 (197 ocen)

Choinki są bardzo piękną ozdobą świątecznego stołu.Możemy je również podarować jako słodki prezent na święta.

Składniki:

  • Pierniki:

    500 gram mąki pszennej

    200 gram miodu

    150 gram masła

    200 gram cukru pudru

    1 jajko

    1 żółtko

    10 gram sody oczyszczonej

    1 opakowanie przyprawy do piernika

    Lukier do dekoracji:

    1,5 szklanki cukru pudru

    1 białko jajka

    sok z jednej cytryny

    Dodatkowo do dekoracji:

    perełki kolorowe

    gwiazdki kolorowe

    posypka kolorowa

    foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach

    rękaw cukierniczy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy ostudzony miód z masłem oraz roztrzepane jajko z żółtkiem. Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 centymetra, foremkami w kształcie gwiazdek wycinamy gwiazdki o różnych wielkościach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po trochu cukier puder i sok z cytryny. Choinki składamy zaczynając od największej gwiazdki, smarując środek lukrem. Pozostały lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy choinki lukrem, cukrowymi perełkami i gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować