Pralinki są wilgotne,odpowiednio słodkie i aromatyczne. Oczywiście intensywność smaku piernikowego zależy tylko i wyłącznie od Was.
2 godz. 30 min
Składniki:
100 g daktyli suszonych
40 g otrąb orkiszowych
40 g orzechów włoskich łuskanych
5 g melasy
10 g chia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Do dekoracji:
Sezam,wiórki kokosowe,chia i kawa inka
Piernikowe pralinki fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalać wrzątkiem w miseczce (wody tyle, aby zakryła owoce) i odłożyć na dwie godziny. Po tym czasie odcedzić z wody i przełożyć do blendera. Dodać orzechy łuskane oraz otręby wymieszane z przyprawą do piernika, zmiksować aż masa będzie kleista, a gdyby była zbyt mokra dodać melasę i ponownie zmiksować.
2. Przełożyć do miseczki, dodać chia. Dokładnie całość wymieszać. Wilgotnymi dłońmi toczyć pralinki wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczać w przygotowanych posypkach. Smacznego!
Komentarze