Piernikowe sernikobrownie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chęć zjedzenia sernika, czy piernika w okresie przedświątecznym zawsze się pojawia, więc piernikowe sernikobrownie to idealna propozycja, aby zaspokoić ochotę na tą smaczną dwójkę "za jednym kęsem" :)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki (forma 20 x 30 cm):
    Piernikowe brownie:
    115 g masła
    90 g gorzkiej czekolady
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    2 duże jajka
    1 łyżeczka startego obranego świeżego imbiru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
    1/4 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki zmielonych goździków
    Masa serowa:
    500 g twarogu (2-3-krotnie mielonego)
    1/3 szklanki drobnego cukru
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    1 łyżka przyprawy korzennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Brownie Desery

Piernikowe sernikobrownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i czekoladę roztapiamy w garnuszku, mieszamy od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
    2/3 masy (resztę zostawiamy na wierzch) wykładamy (będzie gęsta) do formy. Przygotowujemy masę serową.
  • 2. Wszystkie składniki miksujemy. Wylewamy masę serową na spód brownie. Na masę serową w nieregularnych odstępach wykładamy pozostałą masę brownie. Masy mieszamy patyczkiem (wykałaczką), robimy esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce i kroimy na kwadraty. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować