Piernikowe serca ze śliwkową nutą, konkurs_wigilijny.

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ciasteczka piernikowe gotowe do wypieku od razu po przygotowaniu ciasta, aromatyczne, lekkie i miękkie. Gotowe pierniczkowe serca możemy przechowywać w puszce.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 250 gramów
    - mąka ziemniaczania: 100 gramów
    - mąka tortowa przesiana: 200 gramów
    - mąka pszenna chlebowa typ 750: 100 gramów
    - przyprawa do piernika: 25 gramów
    - soda oczyszczona: 10 gramów
    - amoniak: 7 gramów
    - jajko, rozbełtane: 1 sztuka
    - cukier zwykły: 0.75 szklanki
    - miod plynny: 200 mililitrów
    - mleko*: 0.5 szklanki
    - smalec: 100 gramów
    - masło: 75 gramów
    - aceto balsamico: 100 mililitrów
    - suszone śliwki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Piernikowe serca ze śliwkową nutą, konkurs_wigilijny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnuszku z grubym dnem doprowadzamy do wrzenia aceto balsamico i zmniejszamy ogień. Redukujemy do konsystencji balsamu, dodajemy pokrojone drobno śliwki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez krótką chwilę. Odstawiamy.*
    2. W drugim garnku rozpuszczamy razem masło, smalec, cukier, mleko i miód. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, amoniak i sodę. Wbijamy jajko.
    4. Jeszcze ciepły miód wlewamy do miski z mąką, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy śliwki. Mieszamy dokładnie aż do powstania jednolitego ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na ½ godziny.
    5. Na wysypaną mąką stolnicę wykładamy partiami ciasto. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie nie podsypujmy go zbytnio mąką, tylko tyle ile naprawdę trzeba. Rozwałkowujemy je do grubości nie mniejszej niż 5 mm – jeśli rozwałkujemy cieniej pierniczki będą bardziej chrupiące. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy będziemy wycinać serca z ciasta o grubości 7 mm.**
    6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°
    7. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w min. 3 cm odstępach od siebie – serca mocno urosną. Pieczemy 10 minut.

    *możemy zastąpić je po prostu gęstą konfiturą śliwkową lub pominąć jeśli taki smak nam nie pasuje, choć daje ciekawy efekt

    **inne kształty też wyjdą, jak widać na zdjęcium tyle że pierniczki się rozrastają i mogą podczas pieczenia zatracać idealne kształty, stąd najlepsze do tego są foremki w kształcie serc, kółek i kwiatków

    Kiedy przestygną możemy je dekorować na przykład czekoladą z domieszką rumu lub lukrem, my dorośli lubimy takie bez niczego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować