Piersi drobiowe z pieczarkami i olejem z pestek dyni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Olej z pestek dyni ma brązowo-zielony kolor i lekko orzechowy smak i zapach. Dodaje się go do surówek, sałatek, a także lodów. Używa się go na zimno. Ale przewodniczka w Słowenii tak zachwalała pierś kurczaka smażoną na tym oleju, że dodałam go do duszenia. Potrawa uzyskała wspaniały smak i aromat.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka (250 g)
    150 g pieczarek
    1/2 cebuli (100 g)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki oleju z pestek dyni
    sól
    mielone płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi drobiowe z pieczarkami i olejem z pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy. Przekrawamy na 2 cieńsze płaty, a następnie każdy płat wzdłuż na połowy i dalej w wąskie, krótkie paski. Oprószamy szczyptą soli, skrapiamy 1 łyżką oleju z pestek dyni, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej łupinki, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 3. Pieczarki z cebulą smażymy na oleju rzepakowym, a kiedy zaczną się rumienić, dodajemy mięso wraz z marynatą. Mieszamy i smażymy chwilę, zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałą łyżkę oleju z pestek dyni, doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 4. Potrawę podajemy z ziemniakami i dowolna surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Olej Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować