Piersi kaczki z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kratkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć piersi skórą do dołu i smażyć ok 8-10 minut, obrócić i smażyć jeszcze 5 min. Odstawić w ciepłe miejsce, np. do piekarnika aby mięso utrzymywało ciepło.
Sos przygotowywać gdy kaczka jeszcze się smaży. Do rondelka wlać wino, tłuszcz ze smażenia kaczki, dodać liść laurowy, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut aby zredukować ilość sosu prawie o połowę. Dodać masło, starta na małych oczkach czekoladę i powidła. Gotować jeszcze kilka minut.
Piersi z kaczki przed porcjowaniem odstawić na 10 minut aby "odpoczęło", podawać z sosem czekoladowym i np. kiełkami.
Komentarze