Piersi kaczki z sosem czekoladowym

4.49 (172 ocen)

Trochę nietypowe ale pyszne połączenie smaków.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki

    sól

    pieprz świeżo zmielony

    czosnek granulowany



    Sos winno-czekoladowy:

    3 łyżki tłuszczu wytopionego ze smażenia kaczki

    1 szkl czerwonego wytrawnego wina

    1 liść laurowy

    2 goździki

    szczypta cynamonu

    4 kostki gorzkiej czekolady

    3 łyżki powideł śliwkowych

    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Powidła Dania główne Wina Sosy

Piersi kaczki z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kratkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć piersi skórą do dołu i smażyć ok 8-10 minut, obrócić i smażyć jeszcze 5 min. Odstawić w ciepłe miejsce, np. do piekarnika aby mięso utrzymywało ciepło.



    Sos przygotowywać gdy kaczka jeszcze się smaży. Do rondelka wlać wino, tłuszcz ze smażenia kaczki, dodać liść laurowy, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut aby zredukować ilość sosu prawie o połowę. Dodać masło, starta na małych oczkach czekoladę i powidła. Gotować jeszcze kilka minut.



    Piersi z kaczki przed porcjowaniem odstawić na 10 minut aby "odpoczęło", podawać z sosem czekoladowym i np. kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kaczka Śliwki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować