Piersi kurczaka po toskańsku

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczna i soczysta pierś w pomidorowym sosie zapieczona z serem mozzarella - poezja smaku!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety z kurczaka: 4 sztuki
    - mozarella: 200 gramów

    - cebula: 2 sztuki
    - pomidory z puszki: 800 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - bulion drobiowy: 250 mililitrów
    - oregano: 2 łyżeczki
    - cukier: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Piersi kurczaka po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka obsypać solą, pieprzem, czsonkiem granulowanym oraz rozmarynem. Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą, wywar z kurczaka, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko kilka minut, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie polać sosem usmażone filety w naczyniu. Zakryć wszystko szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. pół godziny. Przed podaniem zdjąć folię i na każdy kawałek piersi położyć plasterek mozarelli. Zapiekać jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować