Piersi kurczaka nadziewane śliwkami w aromatycznym grzybowym sosie. Uwielbiam sos grzybowy, kurczaka i śliwki, więc połączyłam w jedno danie wszystko co bardzo mi smakuje.
Piersi kurczaka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć, wykroić z nich filety. Można je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać solą, słodką paryką, suszonym czosnkiem, odrobiną majeranku. Na każdym doprawionym filecie ułożyć śliwki suszone.Złożyć na pół, spiąć szpilką do zrazów.Smażyć na rozgrzanym oleju przez 10 minut ( z oby stron na złoty kolor).Następnie przykryć, podlać odrobiną wody, dusić przez 15 minut.
2.Grzyby namoczyć w bulionie. Po 5 minutach zmiksować w blenderze.Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Zmiksowane grzyby w bulionie przelać na patelnię z cebulą, doprowadzić do wrzenia.Do słoika wlać śmietanę, 2 łyżki zimnej wody,wsypać mąkę,szczelnie zamknąć i potrząsnąć do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie przelać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
3.Uśmażone piersi kurczaka podawać z ziemniakami, sosem grzybowym i surówką z kapusty pekińskiej lub innymi dodatkami.
Komentarze