Piersi kurczka duszone z kapustą i jabłkami

5 (148 ocen)

  • 60 min

Delikatne mięsko duszone z wkładką warzyw i przypraw , niezwykle soczyste i pachnące.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka(pojedyncze)
    2 jabłka
    1/2 główki białej kapusty
    1 duża marchew
    1 cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 łyżeczki kminku
    1 łyżeczka octu winnego
    40 ml soku jabłkowo-marchwiowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczka duszone z kapustą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać 1 łyżkę masła . Piersi doprawić solą i pieprzem, następnie przekroić na połowę i obsmażyć z obu stron na złoty kolor,przełożyć do miseczki.
    Na tej samej patelni przesmażyć obrane ze skórki pokrojone w kostkę jabłka( przez około 5 minut)odstawić do miseczki.
  • 2. Do garnka lub patelni z grubym dnem wlać 1 łyżkę oliwy , na rozgrzaną oliwę wrzucić 1 łyżkę masła, dodać poszatkowaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki oraz pokrojoną w piórka cebulę, całość smażyć na dość mocnym ogniu, często mieszając przez około 10 minut.
    Po tym czasie dodać podsmażone jabłka, mięso, kminek , cukier, sok ,ocet winny. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na,na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować