Piersi indycze w sosie kawowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie mięsko z kawą. A jaki aromat unosi się podczas duszenia....

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z indyka 1 duża-2 mniejsze
    cebula biała 2 sztuki
    marchewki 3 sztuki
    olej rzepakowy 1 łyżka
    masło 2 łyżki
    mąka pszenna 1/2 -1 łyżeczka
    śmietana 18 proc 1 łyżeczka
    marynata
    zaparzona mocna kawa 150 ml
    wódka orzechowa 10 ml
    mielony cynamon 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    sok z cytryny 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny mielony szczypta

Piersi indycze w sosie kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1roolt9 1. Marynata.
    Do chłodnego naparu z kawy dolewamy wódkę , sok z cytryny , wsypujemy cynamon , sól, pieprz , mieszamy.
    Opłukame mięso kroimy w kostkę, zanurzamy w marynacie , przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • image-0ammvav 2. Obrane marchewki kroimy w plasterki, cebule drobno siekamy.
    Zamarynowane mięso obsmażamy na maśle z olejem, zdejmujemyz patelni i na tym tłuszczu 5-10 minut przesmażamy cebulę i marchewkę, które też zdejmujemy z patelni.
  • 3. Na patelnię wylewamy podgrzaną marynatę , dolewamy trochę gorącej wody lub naparu ( i jeśli się zetnie to przecedzamy przez sitko-cynamon ma właściwości żelujące).
    Do gorącej marynaty wkładamy marchewkę z cebulą , chwilę wolno dusimy i dokładamy podsmażone mięso. Wszystko dusimy kilka , kilkanaście minut, pod koniec zagęszczamy śmietaną i mąką.
    Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy