Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki moczymy przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie ,na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.Do miski wlewamy wiśniówkę i olej,dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry ,wstawiamy do lodówki na noc .Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu aż wytopi się tłuszcz a skóra będzie mocno rumiana .Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego . Pomarańcze obieramy ze skórki,filetujemy i obkładamy nimi piersi z kaczki.Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na w naczyniu żaroodpornym,posypujemy suszoną żurawiną.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.Upieczone piersi kroimy w plastry.Na talerzu układamy pomarańcze ,żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki , układamy pokrojone w plastry piersi.
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
Porady
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
Komentarze