Piersi z kaczki w miodowo-śliwkowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki dobrze wymoczyć, osuszyć i ponacinać skórę w kratkę ostrym nożem.
Marynata:
Do garnka włożyć składniki: ocet balsamiczny, miód, powidła, czerwone wino i pieprz. Wymieszać i zagotować, gotować około 2 minut aż marynata lekko zgęstnieje. Ostudzić.
Przygotowane piersi zanurzyć w przygotowanej marynacie, odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na dobrze rozgrzaną patelnie położyć piersi, skórą do dołu. Piersi dobrze oczyścić z nadmiaru marynaty, inaczej podczas smażenia będzie pryskać,. Smażymy do mocnego zrumieniania skórki, następnie przewracamy na druga stronę i smażymy około 2 minut. Następnie przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), podlewamy marynatą i odrobiną przegotowanej wody (tak aby piersi były zanurzone w marynacie do 2 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100 stopni na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy piersi marynatą i w razie gdyby płyn wyparował dolewany odrobinę przegotowanej wody.
Upieczone piersi z kaczki wyjąc na deskę i pokroić.
Komentarze