Piersi z kurczaka pod grubą pierzyną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne mięsne danie zamiast zwykłego kotleta na obiadek polecam ! Słodkość marchewki idealnie przełamuje ser Brie....

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka duże
    1 marchewka
    2 cebule
    150 ml gęstego jogurtu lub śmietany
    sól do smaku
    pieprz biały do smaku
    szczypta papryki ostrej
    2 łyżki mąki pszennej
    125 g sera Brie
    pęczek szczypiorku cienkiego
    1 łyżka margaryny do wysmarowania
    3 łyżki oleju do podsmażenia

Piersi z kurczaka pod grubą pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy osuszamy ,dzielimy na porcje oprószamy ostrą papryką ,układamy na dnie wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.
  • mieso zalane sosem 2. Przyrządzamy sos: Jogurt lub śmietanę rozrabiamy z mąką i 2 łyżkami wody doprawiamy solą i pierzem. Marchew i cebulę obieramy kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aby zmiękły warzywa około 7 minut,przestudzić wymieszać z masą mączno-jogurtową ,polać piersi .
  • z serkiem 3. Serek rozłupać na kawałki poukładać na wierzchu zapiekanki i wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu posypać przed podaniem posiekanym cienkim szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy