Piersi z morelami i kluseczkami z kuskusu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Słodko - kwaśny sos i pyszne kluseczki z kaszy kuskus.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na kluseczki:

    1 szklanka kuskusu
    wrzątek
    spora szczypta soli
    50 g sera feta
    garść świeżej mięty
    2 jajka
    4 łyżki mąki

    Sos:

    2 piersi z kurczaka
    1 puszka krojonych pomidorów
    garść suszonych moreli
    pół puszki kukurydzy
    1 papryka
    1 papryczka chilli
    pół cebuli czosnkowej
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki soli
    szczypta słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Piersi z morelami i kluseczkami z kuskusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę kuskusu wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem - około 1 cm więcej wody niż powierzchnia kaszy (a w zasadzie makaronu), dodajemy szczyptę soli.

    Następnie mieszamy widelcem i odstawiamy do przestygnięcia.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy przetarty czosnek, kukurydze, pokrojone w paseczki morele oraz paprykę i chilli. Doprawiamy słodką papryką. Smażymy przez pięć minut. Następnie dodajemy pomidory. Dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny.

    Piersi myjemy, usuwamy błonki, nacinamy z wierzchu i solimy. Wkładamy do sosu i przykrywamy.

    Do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kluseczki i gotujemy je we wrzątku do wypłynięcia.

    Podajemy z sosem, piersią i świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować