Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą w szynce parmeńskiej

4.4 (157 ocen)

Roladę możemy podać z kaszą jaglaną. Wówczas kaszę możemy wymieszać z sokami powstałymi z pieczenia mięsa. Jako dodatek proponuję lekką sałatę lub warzywa na parze. Roladę możemy odgrzewać. Kroimy ją w grube plastry i obsmażamy na rumiano na patelni.

Składniki:

  • (6 porcji):
    • 1 filet z piersi indyka (około 800g),
    • 350g świeżego szpinaku,
    • 120g sera feta,
    • 8 suszonych pomidorów,
    • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
    • 3 ząbki czosnku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.4 (157 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka rozkrawamy tak „jak książkę”. Następnie układamy go na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem tak, aby powstał w miarę cienki filet. Najlepiej jest to zrobić przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Filet delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Mięsa nie solimy zbyt dużo, bo będzie słone od fety i szynki parmeńskiej. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
    Liście szpinaku płuczemy. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy go aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę. Szpinak zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Ser feta kruszymy.
  • 2. Powstały płat mięsa rozkładamy ponownie na desce. Na jego połowie układamy szpinak. Na szpinaku układamy pokruszony ser feta. Na serze układamy pasek z suszonych pomidorów. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę. Miejsca łączeń możemy później spiąć wykałaczkami.
    Na desce układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej na wielkość naszej rolady. Na brzegu układamy roladę mięsną i owijamy ją w szynkę.
  • 3. Przygotowaną roladę układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Na dno naczynia wlewamy około ¼ szklanki wody. Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Roladę podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową jeśli zacznie się za bardzo spiekać. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na 15 minut, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Indyk Mięso Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować