Elegancka i bardzo smaczna przystawka lub kolacja nie tylko dla dwojga.
30 min
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
400g małych pieczarek
1 mała papryka
1 cebula
Kawałek pora
100g sera żółtego + 20g do posypania muffinek
Odrobina oleju do podsmażenia pieczarek i cebuli
Przyprawa do kurczaka lub ulubione zioła
Sól, pieprz
Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami w muffinkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do muffinek posmarować olejem. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Dwie pieczarki zostawić, a pozostałe obrać i pokroić w talarki, cebulę w kosteczkę. Przesmażyć razem na oleju, aż odparuje z grzybów nadmiar wody. Pora pokroić drobno wraz z papryką, wymieszać razem z zimnymi grzybami i serem. Farsz doprawić do smaku. Filety oczyścić z włókien i kości. Bardzo cienko rozbić, oprószyć delikatnie przyprawą. Pokroić na części, które muszą być większe od otworów w formie na muffinki. Mięsem wyłożyć formy, nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć wystającymi końcówkami mięsa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut, piersi muszą być białe, czyli upieczone. Następnie posypujemy je pozostałym serem i nakładamy plasterek pieczarki. Ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut.
Komentarze