Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami w muffinkach

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Elegancka i bardzo smaczna przystawka lub kolacja nie tylko dla dwojga.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    400g małych pieczarek
    1 mała papryka
    1 cebula
    Kawałek pora
    100g sera żółtego + 20g do posypania muffinek
    Odrobina oleju do podsmażenia pieczarek i cebuli
    Przyprawa do kurczaka lub ulubione zioła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami w muffinkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do muffinek posmarować olejem. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Dwie pieczarki zostawić, a pozostałe obrać i pokroić w talarki, cebulę w kosteczkę. Przesmażyć razem na oleju, aż odparuje z grzybów nadmiar wody. Pora pokroić drobno wraz z papryką, wymieszać razem z zimnymi grzybami i serem. Farsz doprawić do smaku. Filety oczyścić z włókien i kości. Bardzo cienko rozbić, oprószyć delikatnie przyprawą. Pokroić na części, które muszą być większe od otworów w formie na muffinki. Mięsem wyłożyć formy, nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć wystającymi końcówkami mięsa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut, piersi muszą być białe, czyli upieczone. Następnie posypujemy je pozostałym serem i nakładamy plasterek pieczarki. Ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować