Pierś z kurczaka duszona w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Początek jest najmniej przyjemny. Musimy bowiem oczyścić mięso z błon i innych niechcianych niespodzianek. Pokroić je na takie niezbyt duże kotleciki. Porządnie doprawić przyprawami (lub idąc na łatwiznę po prostu przyprawą do kurczaka) i odstawić do lodówki na jakieś pół godzinki.
2.W czasie gdy nasz kurczak chłonie przyprawy , my zajmujemy się pozostałymi składnikami : obieramy czosnek i kroimy w słupki, zaś natkę drobno siekamy.
Po wyjęciu piersi z lodówki, oprószamy je mąką i wrzucamy na gorący tłuszcz. Obsmażamy z obu stron. Dodajemy pokrojony czosnek.
3.Kiedy czosnek odda swój aromat ( z pewnością będziecie wiedzieli, kiedy to nastąpi :) ), zalewamy wszystko połową soku. Odwracamy czasem mięso. Gdy sos jabłkowy się zredukuje, dodajemy natkę pietruszki oraz resztę soku.
4.Teraz pozostało nam już tylko zagotować całość raz jeszcze i ... podawać! Ja polecam z ryżem.
Komentarze