Pierś z kurczaka duszona w soku jabłkowym

4.5 (170 ocen)

Uwielbiam mięsa wszelakie z owocową nutą.To danie jest jednym z moich ulubionych - zwłaszcza latem.

Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka,
    1,5 szklanki soku z jabłek,
    4 ząbki czosnku,
    przyprawa do kurczaka,
    mąka,
    olej do smażenia,
    garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Pierś z kurczaka duszona w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Początek jest najmniej przyjemny. Musimy bowiem oczyścić mięso z błon i innych niechcianych niespodzianek. Pokroić je na takie niezbyt duże kotleciki. Porządnie doprawić przyprawami (lub idąc na łatwiznę po prostu przyprawą do kurczaka) i odstawić do lodówki na jakieś pół godzinki.
  • 2. W czasie gdy nasz kurczak chłonie przyprawy , my zajmujemy się pozostałymi składnikami : obieramy czosnek i kroimy w słupki, zaś natkę drobno siekamy.
    Po wyjęciu piersi z lodówki, oprószamy je mąką i wrzucamy na gorący tłuszcz. Obsmażamy z obu stron. Dodajemy pokrojony czosnek.
  • 3. Kiedy czosnek odda swój aromat ( z pewnością będziecie wiedzieli, kiedy to nastąpi :) ), zalewamy wszystko połową soku. Odwracamy czasem mięso. Gdy sos jabłkowy się zredukuje, dodajemy natkę pietruszki oraz resztę soku.
  • 4. Teraz pozostało nam już tylko zagotować całość raz jeszcze i ... podawać! Ja polecam z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Pierś z kurczaka Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować