Pierś z kurczaka faszerowana pumperniklem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Masło rozgrzej na patelni.Dodaj posiekaną szalotkę. Podduś chwilkę po czym dodaj startą marchew, seler i posiekane drobno śliwki.Wymieszaj szystko dokładnie i dołóż drobno posiekany czosnek i miód. Smaż ok 3-4 minut na wolnym ogniu. Wystudź. Do zimnej masy wkrusz pumpernikiel. Wymieszaj i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.
2.Piersi z kurczaka wymyj, oczyść z kostek. W środek każdej piersi wbij nóż, tak, by utworzyła się kieszonka. W powstałą kieszonkę włóz farsz. Wykałaczką zepnij kieszonkę, by farsz nie uciekł.
3.Nafaszerowane piersi włoż do żaroodpornego naczynia, podlej rosołem, dodaj posiekane śliwki i czosnek. Zapiekaj ok 30 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj mięso powstałym sosem.
4.Po 30 minutach przelej na patelnię powstały wywar z pieczenia mięsa. Dodaj do niego przecier i zredukuj go do połowy. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Posól, popieprz go do smaku.
5.Pierś z kurczaka podawaj z sosem.
Porady
Sos możesz delikatnie zblenderować - zyska aksamitny wygląd. Jednak nie rób tego dokładnie, niech bedą widoczne kawałki śliwek.
Komentarze