Pierś z kurczaka gotowana na parze z marchewkami glazurowanymi i surówką z białej kapusty

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • piersi z kurczaka (po jednej na osobę)
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta mięty
    szczypta bazylii
    pół łyżeczki słodkiej papryczki

    300 g marchewki (drobnej)
    2 łyżki miodu
    2 łyżki nalewki lub wina

    na surówkę
    biała kapusta
    marchewka
    cebula
    cukier
    sól
    sok z cytryny
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka gotowana na parze z marchewkami glazurowanymi i surówką z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.
    Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko.
    Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki.
    W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem.
    Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć aż płyn odparuje a marchewka otoczy się glazurą i lekko zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować