Pierś z kurczaka w białym winie z konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dzielimy na dwie części, nacinamy w nich kieszonki i marynujemy w białym winie z dodatkiem przyprawy do kurczaka, rozmarynu, bazylii i oregano oraz dwiema łyżkami oleju. W taki sposób przygotowane mięso pozostawiamy na ok. 30 minut.
2.3 łyżki konfitury żurawinowej mieszamy z 3-4 listkami pociętej bazylii, wciskamy ząbek czosnku i dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
3.Ziemniaki kroimy na cztery części, posypujemy przyprawą do ziemniaków i rozmarynem, polewamy 3-4 łyżkami oleju i mieszamy tak aby każdy składnik był przyprawiony.
4.Przygotowany farsz z konfitury i bazylii z czosnkiem dodajemy do kieszonek zrobionych w piersi.
5.Mięso i ziemniaki wkładamy do dwóch oddzielnych rękawów do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 60 minut.
Komentarze