Pierś z kurczaka w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj marynatę na kurczaka. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa czosnek i imbir. Dodaj 4 łyżki oliwy i skrop sokiem z limonki. Odłóż do lodówki na 10 min (na czas przygotowywania pozostałych składników).
2.Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż cebulę. Dodaj przyprawy: kurkumę, kardamon, kolendrę, liście laurowe i papryczkę chili. Po ok. 3 min dodaj kurczaka z marynatą i smaż ok. 5 min. Wlej mleczko kokosowe i gotuj ok. 10 min. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
3.Danie podawaj z ryżem (basmati lub jaśminowym). Ryż możesz posypać czarnym sezamem.
Komentarze