Pierś z kurczaka w kurkumie

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie zawdzięcza swój aromat kurkumie, kardamonowi i kolendrze. Masalę uzupełnia delikatny smak limonki i mleczka kokosowego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - imbir (kawałek kłącza (2 na 2 cm)): 1 sztuka
    - kurkuma: 0.5 łyżki
    - kardamon (nasiona): 8 sztuk
    - kolendra (suszona): 0.5 łyżki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - limonka: 1 sztuka
    - papryczka (chili): 0.5 sztuki
    - mleczko kokosowe: 250 mililitrów
    - kolendra (świeża): 3 łyżki
    - oliwa (z oliwek): 10 łyżek
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj marynatę na kurczaka. Posiekaj drobno czosnek i imbir. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa czosnek i imbir. Dodaj 4 łyżki oliwy i skrop sokiem z limonki. Odłóż do lodówki na 10 min (na czas przygotowywania pozostałych składników).
  • 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chili. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż cebulę. Dodaj przyprawy: kurkumę, kardamon, kolendrę, liście laurowe i papryczkę chili. Po ok. 3 min dodaj kurczaka z marynatą i smaż ok. 5 min. Wlej mleczko kokosowe i gotuj ok. 10 min. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
  • 3. Danie podawaj z ryżem (basmati lub jaśminowym). Ryż możesz posypać czarnym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować