Pierś z kurczaka w sosie grzybowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS
Grzybki zagotować 2 razy.
Cebulę pokroić w talarki, udusić na maśle, następnie dodać przegotowane grzybki, dusić pod przykryciem ok 40 min do miękkości. Pierś z kurczaka pokroić w średnie paski, dodać do duszonych grzybów, i nadal dusic ok 20 min. Zaprawić 3 dużymi łyżkami śmietany. Doprawić, Dodać koper. Zagotować.
2.KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić przełozyc przez praskę lub maszynkę, Podzielić na 4 części, jedną część wyłożyć i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, jajka, zagnieść ciasto. Zrobić kuleczki i dziurkę w środku. ugotować. pycha.
3.Można podawać z różnymi surówkami, najlepiej z kiszonej kapusty.
Komentarze