-2 duże piersi z kurczaka;
-pół czerwonej papryki pokrojonej na 10 cienkich pasków ;
-10 półplasterków cukinii zielonej;
-10 półplasterkow cukinii żółtej;
-10 półplasterków czerwonej cebuli;
-około 50g sera Camembert naturalnego;
-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-2 łyżki mieszanki ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika
-2 lyżeczki ziół prowansalskich
-sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka z warzywami, serem camembert i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. Każdą pierś naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz żółtej i zielonej cukinii .
3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez tokoło 10 minut. Podać z ryżem i sezonowymi warzywami.
Komentarze