Pierś z kaczki z sosem cytrynowym i puree z dyni i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko smaczne, ale stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
    100g dyni
    100g ziemniaka
    100g masła
    1 żółtko
    1/2 cytryny
    1 łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka wody
    szałwia
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree Sosy

Pierś z kaczki z sosem cytrynowym i puree z dyni i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii.
  • 2. Skórę na filecie z kaczki nacinamy w kilkucentymetrowych odstępach, uważając, aby nie naciąć mięsa.
  • 3. Marynatą smarujemy dokładnie całą pierś i odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.
  • 4. Dynię – możemy użyć mrożonej – wkładamy na do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż zmięknie i zbrązowieje. Po wyjęciu skręcamy piekarnik do temperatury 75-80 stopni, aby wstawić do niego później kaczkę.
  • 5. Upieczoną dynię przekładamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dokładamy do garnka z dynią. Warzywa zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
  • 6. Suchą patelnię rozgrzewamy na kuchence. Na rozgrzaną patelnię kładziemy filet z kaczką, skórą do dołu.
  • 7. Gdy tylko skóra kaczki się zarumieni i stanie się chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę. Smażymy go około 3-4 minut i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni i trzymamy w nim około 10 minut. W tym czasie powinniśmy zrobić puree oraz sos.
  • 8. Dynię i ziemniaki odlewamy, pozostawiając odrobinę wody. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz ok. 50g masła. Ucieramy całość na gładkie puree.
  • 9. Pozostałą część masła rozpuszczamy w rondelku. Żółtko wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i szybko ucieramy dodając pomału roztopione masło. Powstałą emulsję doprawiamy otartą skórką z cytryny oraz sokiem z połówki cytryny.
  • 10. Na talerz wykładamy puree. Na wierzch puree kładziemy pokrojony w paski filet i skrapiamy sosem.

Porady

Drób bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty. Co prawda, czerwone mięso kaczki potrzebuje znacznie więcej czasu, jednak w tym wypadku zależy nam na tym, aby smak skondensował się pod skórką. W wyniku wytapiania tłuszczu spod skóry powstanie fantastyczny aromat, który przeniknie do mięsa. Istnieją dwie szkoły smażenia filetów z kaczki. Pierwsza, to ta, w której kaczkę smażymy od gorącej patelni. Pozwoli to w szybkim tempie zrumienić skórkę i zachować część tłuszczu zawartego pomiędzy skórą i mięsem. Druga szkoła, mówi o tym, aby filet umieścić na zimnej patelni. Ten sposób pozwala na całkowite wytopienie się tłuszczu spod skóry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kaczki Kaczka Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować