Kacza pierś marynowana w miodzie i sosie spojowym potem smazona na patelni-- soczyscie , aromatycznie i bardzo smacznie:)Sawietnie smakuje z pieczywem a takze z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką-Polecam
2 godz.
Składniki:
2 średnie kacze piersi
3 łyżki płynnego miodu
5-6 łyzki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
czaber
olej do smażenia
natka do dekoracji
Pierś z kaczki marynowana w miodzie i sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód połaczyć z sosem sojowym, dodać przepuszczony przez praske czosnek . Wymieszac.
Mieso pokroic na grubsze plastry , włozyc do marynaty. Mieso zostawic w marynacie na kilka godzin od czasu do czasu obracając je tak by całe było w marynacie miodowo-sojowej.Zostawib pod przykryciem.
Mięso delikatnie odsączyć z marynaty oprószyc przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut skórą do dołu, aż się pięknie przyrumieni, a miód skarmelizuje. Podawac z ulubiona surówka, pieczywem lub gotowanymi ziemniakami,
smacznego.
Komentarze