Pierś gęsia pieczona w majeranku

4.5 (147 ocen)

gęsina na zimno dobrze się sprawdza, piekłam więc pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną

Składniki:

  • podwójna pierś z gęsi
    2 łyżki majeranku
    3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki
    5 - 6 ząbków czosnku - startych
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś gęsia pieczona w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa.
  • 2. Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
  • 3. Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ).
  • 4. Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry. Smacznego!

Porady

Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drób Gęś Majeranek Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować