Pierś kacza z sosem grzybowym, kluskami śląskimi i modrą kapustą

4.5 (201 ocen)

  • 2 godz.

Polecam danie na niedzielny lub świąteczny rodzinny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • Filety z piersi kaczej, sól, pieprz, ziemniaki, jajko, mąka ziemniaczana, kapusta czerwona, margaryna, ocet, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kacza z sosem grzybowym, kluskami śląskimi i modrą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kacza z sosem grzybowym, kluskami śląskimi i modrą kapustą

    Dwóm piersią - miałam pojedyńcze filety, ostrym nożem ponacinałam w kratke skórę. Oprószyłam mięso solą i pieprzem. Położyłam na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Na malutkim ogniu smażyłam aż skóra się wytopiła i ładnie przyrumieniła. Następnie obróciłam filety na drugą stronę - smażyłam ok 5 min. Tak podsmażone mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Oprószyłam tymiankiem, majerankiem, rozmarynem i granulowanym czosnkiem. Do naczynia wlałam tłuszcz z wytopionego mięsa. Nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st . Piekłam ok godziny.

    Sos grzybowy

    Dwie garście suszonych grzybów zalałam ok 2,5 szkl ciepłej wody - moczyłam ok 2 h. W rondelku na łyżce masła zeszkliłam średnią cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula zmiękła dodałam odsączone z wody namoczone grzyby - dusiłam ok 5 minut. Następnie wlałam wodę w której moczyły sie grzyby - gotowałam ok 25 min. Dosmaczyłam solą i pieprzem. Wyjęłam z wywaru kilka grzybów - resztę zblędowałam. Na koniec dolałam
    3 - 4 łyżki słodkiej śmetany

    Kluski ślaskie

    1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 pełna szkl mąki ziemniaczanej

    Gorące ziemniaki przepuściłam przez praskę. Jak przestygły dodałam jajko i mąkę. Zagniotłam gladkie ciasto. Urywałam mniej więcej jednakowej wielkości kawałki ciasta. Z każdej porcji ciasta uformowałam kulke, którą delikatnie spłaszczyłam. Na środku każdej kulki zrobiłam dołek palcem. Gotowe kluski włożyłam do osolonego wrzątku. Gotowałam 5 minut od wypłynięcia

    Kapusta

    Główka kapusty ok kg - pokroiłam drobno - zalałam wodą, delikatnie posoliłam. Od zagotowania gotowałam ok 10 minut - do miękkości kapusty. Ugotowaną kapustę odcedziłam pozostawiając w garnku. Do gorącej kapusty dodałam 2 łyżki margaryny mlecznej [ można dodać olej - wolę z margaryną ] 1,5 łyżki cukru, 1,5 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem na ok 10 min by smaki się przegryzły
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować