Pierś kurczaka w sosie figowym na rukoli

0 (0 ocen)

Bardzo lekkie danie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    kandyzowane figi w syropie
    sól, pieprz
    rukola
    kiść pomidorków koktajlowych
    1 cebula
    garść słonecznika
    ocet winny z przecierem malinowym
    oliwa

Pierś kurczaka w sosie figowym na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, w połowie smażenia dodajemy kilka łyżek syropu z kandyzowanymi figami. Dusimy kilka minut.
  • 2. Rukolę myjemy i osuszamy. pomidorki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Oliwę mieszamy z octem winnym, według własnego smaku, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Na półmisku rozkładamy rukolę, pomidorki, posypujemy całość piórkami cebuli i prażonym słonecznikiem. Na wierzchu układamy kurczaka i kawałki figi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy