Pierś kurczaka w sosie grzybowym z ziemniakami

4.5 (145 ocen)

  • 50 min

Piers kurczaka w smietankowym sosie grzybowym) prawdziwki, gąski)to moja propozycja na sycacy aromatyczny obiad-polecam:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki
    2 szklanki bulionu,
    500 g piersi z kurczaka,
    100 g prawdziwków
    100 g młodych gąsek
    1 cebula,
    przyprawa do kurczaka,
    sól morska,
    pieprz,
    pieprz ziarnisty-2 ziarna
    olej do smażenia,
    2 łyzki smietany 18 proc
    2 łyżki mąki
    natka do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w sosie grzybowym z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować bulion .
    Pierś kurczaka opłukać i pokroić w kostkę .
    Grzyby oczyścić , opłukać, pokroić. Posiekać cebulę.
    Rozgrzać na patelni tłuszcz i podsmażyć na nim pierś z dodatkiem przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu. Przełożyć do garnka z bulionem.
    Na patelni podsmazyc takze grzyby , dodac cebulę. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Przełożyć do bulionu.

    Całość dusić na małym ogniu przez około 30-do czasu aż mięso będzie miękkie.
    Sos zaprawić mąką połączoną ze śmietaną z dodatkiem niewielkiej ilości sosu.
    Wlać cienkim strumieniem do sosu, cały czas mieszając. Doprawić w razie potrzeby, chwilę jeszcze pogotować, zdjąć z ognia.Podawac z ziemniakami , udekorowac natką , smacznego.

Porady

4 porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować