Pierś kurczaka w sosie grzybowym z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować bulion .
Pierś kurczaka opłukać i pokroić w kostkę .
Grzyby oczyścić , opłukać, pokroić. Posiekać cebulę.
Rozgrzać na patelni tłuszcz i podsmażyć na nim pierś z dodatkiem przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu. Przełożyć do garnka z bulionem.
Na patelni podsmazyc takze grzyby , dodac cebulę. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Przełożyć do bulionu.
Całość dusić na małym ogniu przez około 30-do czasu aż mięso będzie miękkie.
Sos zaprawić mąką połączoną ze śmietaną z dodatkiem niewielkiej ilości sosu.
Wlać cienkim strumieniem do sosu, cały czas mieszając. Doprawić w razie potrzeby, chwilę jeszcze pogotować, zdjąć z ognia.Podawac z ziemniakami , udekorowac natką , smacznego.
Komentarze