Piers kurczaka marynowana w jogurcie i zapiekana z pomidorem i serem....To taka moja wersja obiadu w wersji light:)Miesko lekkie , smaczne i soczytke.A ser i pomidory zapiekane na piersi dodają daniu orginalnosci i wyjatkowego aromatu:)
1 godz. 10 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kuczaka
150 jogurtu greckiego
przyprawa do kurczaka
0,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
1 pomidor
około 5-7 dag.sera zółtego
Pierś kurczaka zapiekana w wersji light. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka opłukać,pokroic na niewielkie i niezbyt grube kawałki.Posypać je z obu stron przyprawą do kurczaka.
Jogurt grecki wymieszać z papryka,solą, pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić w kosteczkę, dodać do jogurtu. Wymieszać. Kawałki piersi kurczaka zanurzyc w marynacie jogurtowej, . Włożyć do lodówki 2-3 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidor pokroić w kostkę i położyć na wierzch. Zapiekać pod przykryciem 40 minut. Zdjąć przykrywkę , posypac wierzch startym na tarce żółtym serem i zapiekać jeszcze parę minut do zrumienienia i rozpuszczenia się sera. Podawać z ziemniakami.
Komentarze