Dzisiaj pomysł na pierś z kurczaka nadzianą botwinką i serem. Przyznam że robiłam je pierwszy raz i od razu wszystkim zasmakowały. Jeżeli lubicie botwinkę tak jak ja to polecam ten przepis.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
pęczek botwinki
kilka plastrów sera gouda
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
olej do podpieczenia
wykałaczki
SOS SEROWY :
1 szklanka mleka
100 g kremowego serka topionego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Pierś kurczaka nadziewana serem i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, lub nacinamy wzdłuż. Doprawiamy je do smaku z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Liście botwinki myjemy i odcinamy ogonki.
Na kotlety układamy kilka listków botwinki, na to po plastrze sera goudy i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki.
2.W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki.
Komentarze