Pigwa z imbirem

4.46 (170 ocen)

Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym, poza smakiem, jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! Pigwa z imbirem to rewelacyjny dodatek do herbaty czy grzańca.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
    1 kg cukru
    Korzeń świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Pigwa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy umyć, osuszyć. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Następnie rozdrobnioną pigwę wymieszać z kawałkami imbiru. W słoikach układać warstwy pigwy z imbirem, przesypując je cukrem. Lekko ubić. Zakończyć zasypując wierzch cukrem.
  • 2. Po dwóch dniach, trzech dniach, kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok, pigwa nadaje się do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce. Jeśli pigwa ma stać bardzo długo, słoiki można zapasteryzować.

Porady

Przy przygotowywaniu pigwy trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owoce pigwy są niezwykle twarde i trudno się je kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować