Pigwa na modłę syryjską

0 (0 ocen)

Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola.

Składniki:

  • 1 pigwa
    3 łyżki cukru
    50ml wody
    1/2 szklanki syropu buraczanego
    1 łyżka soku z cytryny
    laska cynamonu
    5 goździków
    1 anyż
    3 plasterki imbiru świeżego
    2 łyżki pistacji posiekanych

Pigwa na modłę syryjską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany i sok z cytryny.
    Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.
    Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.
    Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy