PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWY

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Przyszedł czas na ponowne nastawienie nalewki z pigwy. Smakuje wyśmienicie, poniżej kieliszek z roczną nalewką. Ma piękny kolor, wiec warto poczekać!

  • 2 godz.

Składniki:

  • A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy.

    Składniki:
    1 kg pigwy
    1 litr wódki
    skórka i sok z całej pomarańczy
    5-6 łyżeczek miodu spadziowego
    3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Pigwówka - nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na 1 kg obranej pigwy 1 litr wódki, to na początek do ,,przegryzienia,, przez pierwsze 2-3 tygodnie, a potem:

    2. Zlewamy alkohol, a pozostałą pigwę zasypujemy cukrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, ( w grubych paskach ), oraz miód. Zostawiamy słój w ciepłym miejscu na kilka dni, codziennie potrząsamy lub mieszamy wszystko razem.

    3. Po tygodniu zlewamy sok, dodajemy do wódki wcześniej już zlanej, wszystko razem filtrujemy przez bardzo gęste sito, przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować