Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, pełen witaminy C, subtelnie słodki herbaciany słoiczek.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - owoce pigwy: 3 sztuki
    - żurawina suszona: 150 gramów
    - puszka ananasów w syropie: 1 puszka
    - goździki: 20 sztuk
    - cukier biały lub brązowy: 500 gramów
    - woda: 700 mililitrów
    - zalewa z ananasów: 1 puszka
    - słoiki 300 ml: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części,
    wycinamy gniazda nasienne.

    Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów
    oraz goździki. Gotujemy często mieszając.

    Do wyparzonych słoiczków wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną
    oraz przekładamy kawałkami ananasów.
  • 2. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy.
    Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia.

    Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako
    świąteczny kompot. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Woda Żurawina Cukier Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować