Ciasto z wyraźną nutą alkoholu

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    5 jaj
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    CIASTO ORZECHOWE:
    5 jaj
    25 dag orzechów grubo krojonych
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    KREM:
    1/2 l mleka
    1 szkl cukru
    5 żółtek (z ciasta orzechowego )
    2 łżki mąki pszennej
    2 łyżki ziemniaczanej
    1 kosta masła

    DODATKOWO:
    50 dag suszonych śliwek bez pestek, pokroić w paski i namoczyć w alkoholu najlepiej na noc
    150 g herbatników
    polewa do ciasta
    Polewa: 1 czekolada mleczna+ 4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.37 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Desery

Pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT CIEMNY:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec 20-25 min w temp 180 stop C
  • 2. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem i miodem. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stop C przez 20 -25 min.
  • 3. KREM:
    Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.Krem podzielić na trzy części.
    Polewa: czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    biszkopt ciemny- krem- ciasto orzechowe- krem- śliwki- krem- herbatniki- polewa

Porady

Ciemny biszkopt można nasączyć alkoholem z namoczonych śliwek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować