DODATKOWO:
50 dag suszonych śliwek bez pestek, pokroić w paski i namoczyć w alkoholu najlepiej na noc
150 g herbatników
polewa do ciasta
Polewa: 1 czekolada mleczna+ 4 łyżki mleka
1.BISZKOPT CIEMNY:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec 20-25 min w temp 180 stop C
2.BISZKOPT ORZECHOWY:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem i miodem. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stop C przez 20 -25 min.
3.KREM:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.Krem podzielić na trzy części.
Polewa: czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.
Komentarze