Ciasto pijana zakonnica z kremem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem, całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze w ciepłym cieście za pomocą trzonka od drewnianej łyżki zrobić dziurki co 3cm.
2.Poncz: Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w cieście
3.Krem śmietanowo - advokatowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując wlewać powoli likier. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlać chłodną żelatynę. Wyłożyć na zimne naponczowane ciasto.
4.Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Zimną wylać na krem.
Komentarze