Pijany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka trzeba umyć dokładnie. Następnie robimy marynatę z oliwy i przypraw, ketchupu i sosu sojowego i nacieramy nią całego kurczaka, potem nacieramy go od środka rozgniecionym czosnkiem.
2.Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Dzięki temu kurczak fajnie przejdzie przyprawami.
3.Z butelki należy najpierw pozbyć się etykietek. Zanurzamy butelkę w cieplej wodzie i nalepki same odejdą.
4.Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka. Do piwa dodajemy szczyptę soli żeby wylewało się na kurczaka.
5.Kurczaka stawiamy na blaszkę i dajemy do rozgrzanego piekarnika do około 180 stopni pieczemy około 1,5 godziny . Podlewamy jeśli jest konieczność. Smacznego.
Porady
Kurczaka podawac z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą
Komentarze