Pijany maltikeks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli dodawać po trochę cukier wanilinowy i cukru i nadal ubijać
dodawać po jednym żółtku
wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek, kakao) przesiać przez sitko, dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem!
ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą
piec 3o minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić biszkopt na dwie części.
2.MASA
płynne mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym - wystudzić
masło utrzeć na puszystą, białą masę
dodać wystudzone mleko i mleko w proszku i alkohol - wszystko miksować do uzyskania jednolitej masy
Przełożyć biszkopt masą.
3.POLEWA
Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wodą - gotować, aż pojawią się bąbelki - zdjąć z ognia i polać ciasto
Komentarze