Ciasto pijany rodzynkowiec

4.5 (198 ocen)

Super ciasto dla dorosłych :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    3 budynie czekoladowe
    700 ml mleka + 3/4 szklanki
    1/3 szklanki cukru
    300g masła (o temperaturze pokojowej)

    Rodzynki:
    40 dag rodzynek
    1 szklanka wódki lub rumu
    1/4 kostki masła
    2 tabliczki czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Wódki

Ciasto pijany rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając dodać cukier, żółtka. Po chwili ubijania dodać mąkę i proszek. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x36, piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia i przekroić na dwie części (na dwa cienkie placki).
  • 2. Krem czekoladowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem, w 3/4 szklanki mleka rozmieszać budyń i dodać do pozostałego gotującego się mleka. Dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i ucierać mikserem na gładką masę.
  • 3. Rodzynki zalać wódką lub rumem (najlepiej na noc). Masło i czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej, dodać do tego rodzynki i razem wymieszać.
  • 4. Na jeden biszkopt nałożyć krem, na krem nałożyć drugi biszkopt, a na sam wierzch czekoladę z rodzynkami. Pozostawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Rum Wódka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować