Ciasto pijany rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając dodać cukier, żółtka. Po chwili ubijania dodać mąkę i proszek. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x36, piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia i przekroić na dwie części (na dwa cienkie placki).
2.Krem czekoladowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem, w 3/4 szklanki mleka rozmieszać budyń i dodać do pozostałego gotującego się mleka. Dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i ucierać mikserem na gładką masę.
3.Rodzynki zalać wódką lub rumem (najlepiej na noc). Masło i czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej, dodać do tego rodzynki i razem wymieszać.
4.Na jeden biszkopt nałożyć krem, na krem nałożyć drugi biszkopt, a na sam wierzch czekoladę z rodzynkami. Pozostawić do ostygnięcia
Komentarze