Pikantna zupa marchewkowo-pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W sam raz na zimowe dni, i nie tylko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -4 udka z kurczaka
    -6 dużych marchewek
    -1 l soku pomidorowego
    -4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -1 pęczek włoszczyny (z natką selera i pietruszki)
    -2 ząbki czosnku
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -4 liście laurowe
    -7 ziarenek pieprzu
    -250 g śmietany 18%
    -około 1/2-1 łyżka papryki ostrej (w zależności od upodobań)
    -około 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -około 1 łyżeczka cukru
    -pieprz
    -3,5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pikantna zupa marchewkowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do garnka wrzucamy umyte udka z kurczaka i wlewamy wodę. Gotujemy, gdy mięso się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną i umytą włoszczynę z natką, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut.
  • 2 2. Po tym czasie wyławiamy włoszczyznę. Wrzucamy pokrojoną w grube plastry marchew.
  • 3 3. Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat, przyprawę uniwersalną, paprykę ostrą, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do miękkości marchewki (około 15 minut). Śmietanę hartujemy mieszając ją w osobnej misce, w 1 łyżce wazowej zupy. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze przyprawą uniwersalną, pieprzem i cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować