Pikantna zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju. Mięso wraz z pieczarki i cebulą wrzucamy do garnka, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i lekko podsmażamy.
2.Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paseczki i dodajemy do składników w garnku. Następnie do mięsa z warzywami dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy liść laurowy i całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy moc pod garnkiem i gotujemy tak ok 20 minut co pewien czas mieszając.
3.Po 20 minutach do zupy podajemy odcedzoną z zalewy fasolę czerwoną oraz koncentrat wraz z ajvarem. Zupę gotujemy jeszcze ok 5 minut i na koniec przyprawiamy są solą i pieprzem według uznania.
Porady
Opcjonalnie można dodać puszkę kukurydzy do zupy pod sam koniec gotowania.
Komentarze