Pikantna zupa meksykańska z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Zainspirowana kuchnią meksykańską ugotowałam pikantną i aromatyczną zupę z dodatkiem krewetek.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • marchewka - 2 szt.
    pietruszka - 1 szt.
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 4 ząbki
    czerwona papryka - 1 szt.
    ziele angielskie - 2 szt.
    liść laurowy - 1 szt.
    szczypta kminu rzymskiego
    szczypta słodkiej papryki w proszku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    oliwa - 1 łyżka
    sok z limonki - 1 łyżka
    papryczka chili - 1 szt.
    czerwona fasola - ½ puszki
    kukurydza - ½ puszki
    krewetki koktajlowe - 100 g
    mocny esencjonalny bulion* - 1,5 litra
    pomidory bez skórki - 1 puszka
    posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekaną cebulę i smażę mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, przesmażam. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smażę około 5 minut. Następnie wlewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodaję pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Krewetki przelewam na sitku gorąca wodą i dodaję do garnka. Gotuję jeszcze 3-4 minuty.
  • 2. Do rondelka przekładam pomidory bez skórki razem z zalewą i gotuję na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Miksuję blenderem i wlewam go do zupy, którą doprawiam do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. *bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować