pikantna zupa krem z pieczonej cukini

0 (0 ocen)

Łatwa w przygotowaniu, sycąca i lekka zupa krem o ostrym posmaku.

Składniki:

  • - 1,5 kg cukinii
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 cebule
    - 200 ml śmietany 12%
    - 1,5 l bulionu
    - oliwa
    - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
    - chili, pieprz cayenne Prymat
    - szczypiorek, pietruszka
    - sok z cytryny

Pikantna zupa krem z pieczonej cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, czosnek i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku wymienionymi w składnikach przyprawami, zapiekamy w piekarniku nagranym do 180 st. około 25min. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka, miksujemy, dodajemy bulion i zagotowujemy. Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 2 min. na małym ogniu. Do zupy dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy