To pikantna, rozgrzewająca zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa zawiera soczewicę, którą warto włączyć do swojej diety.
Składniki:
3-4 marchewki
1 puszka czerwonej soczewicy (moja miała 310g)
1 czerwona papryka
1 cebula
750 ml bulionu
1-2 ząbki czosnku
Mielona ostra papryka, bazylia
Sól, pieprz
Oliwa
Pikantna zupa z marchewką i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zarumienienia. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy do cebuli. Paprykę kroimy w niewielkie paski i również dodajemy na patelnię. Warzywa podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Wówczas doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią.
W międzyczasie zagotowujemy bulion, dodajemy do niego odsączoną soczewicę i warzywa z patelni. Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy.
Komentarze